Sydänyhdistykseen kuulumisella ja osallistumisella suuri merkitys ihmisille

Keski-Suomen Sydänpiirillä on meneillään 64. toimintavuosi.  Piiri on Suomen Sydänliiton alueellinen toimija yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa. Piirin paikallisia jäsenyhdistyksiä on kaikkiaan 12 ja jäseniä hieman yli 4000.  Yhdistyksiä, joihin kuka tahansa voi liittyä jäseneksi löytyy Ala-Keiteleeltä, Laukaasta, Joutsasta, Jämsästä, Karstulasta, Korpilahdelta, Pihtiputaalta, Saarijärveltä ja Viitasaarelta. Myös Kangasniemen ja Pieksämäen sydänyhdistykset kuuluvat Keski-Suomen Sydänpiiriin. Piirin toimintaa johtaa piirihallitus, jonka puheenjohtajana olen toiminut pitkään ja varapuheenjohtajina ovat Tapani Kalenius ja Raimo Peltovuori. Piirin toiminnasta vastaa toiminnanjohtaja Kristiina Pigg. Piirillä on toimitilat Kansalaistoiminnankeskus Matarassa. Meillä on osa-aikainen järjestöavustaja Jenni Kelja ja sairaanhoitajana toimivat Emmiina Vertanen ja Kirsi Kauko. Piirin hallitus on kokoontunut korona-aikana Teamsillä ja muutaman kerran kasvokkain strategia- ja suunnittelutapaamisissa.

Piirin henkilöstö suunnittelee työ- ja talousvaliokunnan kanssa vuoden 2022 toimintasuunnitelmaa

Vertaistukea on tarjolla sekä sydänsairauden kohdanneille että heidän läheisilleen. Olemme kouluttaneet useita henkilöitä, joten erityyppisiin tarpeisiin löytyy soveltuva henkilö joko läheltä tai kauempaa. Vertaistukihenkilöt ovat vaitiolovelvollisia. Meilä vertaistukihenkilöitä on 44. Järjestöjen tarjoama vertaistuki tulee liittää osaksi hoitopolkuja. Yhdistystoimijat käyvät Sydänsairaala Novassa viikoittain tapaamassa sairastuneita ja tarjoavat tukea ja tietoa. Osallistumme ensitietopäiville ja järjestämme kuntoutuskursseja. Kuntoutuksessa tulee olla tarjolla mahdollisuus osallistua Tulppa-ryhmäohjaukseen tai Tulppa-verkkovalmennukseen. Yhdistyksillä on laaja valikoima erilaisia paikallisia toimintoja kuten sydäntansseja, karaokea, sydän messua, sydänbingoa, uinti- ja teatterireissuja sekä risteilyitä. Toiminnat tavoittivat 2020 lähes 7000 henkilöä, joka on viidesosa vuoden 2019 luvusta. Olemme kaikki ottaneet korona- aikana valtaisan digiloikan, mutta kaipaamme inhimillistä tapaamisia, jossa kokemusten jakaminen ja vaihto arjen yhdistystoiminnasta on luontevinta. Suunnittelemme ensi vuoden syksylle jälleen varainkeruuseen konserttia. Sydänyhdistys tarjoaa siis tukea, tietoa ja virkistystä.

Toiminnanjohtaja Kristiina Pigg, solisti Arja Koriseva ja piirin pj Johanna Heikkilä Sydänpiirin konsertissa 2017

Täällä hetkellä käynnissä olevia EU:n Maaseuturahastosta Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamia hankkeita kyläturvallisuutta edistävä Auttavat Kylät -hanke ja terveyden edistämiseen painottuva Sydämen asialla-hanke. Näitä toteutamme yhdessä Jyväskylän ammattikoreakoulun kanssa. Hankkeissa toimivat projektipäälliköt Outi Raatikainen ja Tuija Kontinen. Hankkeet ovat mahdollistaneet kaikissa Keski-Suomen kylissä laajaa toimintaa niin verenpaineen kuin kolesterolimittaustoiminnan, elvytys- ja paloharjoitusten kuin terveyteen liittyvän neuvonnan alueilla. Elintapaohjaus tulee nivoa kiinteäksi osaksi kaikkia sote-palveluja. Moninaiset tapahtumat linkittyvät yhdistysten normaaliin toimintaan tuoden niihin uusia sisältöjä. Toisaalta uudet toivotut tilaisuudet mahdollistavat eri yhdistysten jäsenten välisen vuorovaikutuksen ja toiminnan elävöittäen näin maaseutualuetta.

Aikaisemman KanDee- hankkeen aikana lisättiin Keski-Suomessa sydäniskureiden määrää 63:lla. Naapurit- hankkeessa koulutettiin 15 auttajaryhmää kuuden kunnan ja 20 kylän alueelle. Auttajaryhmätoimintaan sitoutui yli 100 henkilöä. Ryhmäläiset saivat hätäensiapu- ja alkusammutusvalmennusta. Ainakin yksi henkilö on pelastettu hankkeidemme avulla.

Lisää tietoa toiminnastamme löytyy verkkosivuiltamme https://sydan.fi/keskisuomi