Tanssilla terveysvaikutuksia – tukeeko hyvinvointialue tanssiyhdistyksiä tulevaisuudessa?

Tanssin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Tanssi edistää osallisuutta, se tukee oppimista ja muistia, tekee hyvä aivoille, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Tanssi on tehokas tapa pudottaa painoa. Se edistää mielen hyvinvointia ja vähentää ahdistusta. Tässä muutamia koottuna WHO:n 2019 raportista.

Lavatanssin harrastajia löytyy Keski-Suomesta useita tuhansia. Keski-Suomessa on kymmeniä erilaisia tanssin harrastamista tukevia yhdistyksiä niin lapsille, aikuisille kuin erityisryhmille. Miten hyvinvointialue tulevaisuudessa tekee yhteistyötä näiden yhdistysten kanssa, joiden toiminta on erittäin merkityksellistä terveyden edistämistä, ylläpitämistä ja myös kuntouttavaa toimintaa. Miten esimerkiksi painon hallinnan neuvonnassa tuodaan esille oman alueen järjestöjen toiminta? Otetaanhan myös liikuntajärjestöt osaksi palveluketjuja. Voisiko esimerkiksi lääkäri kirjoittaa ”tanssireseptin”? UKK-instituutillahan oli liikuntaresepti hanke ja siitä aiemmin puhuttiin paljon.

Minä aloitin lavatanssiharrastuksen noin 20-vuotta sitten. Syntyperäisenä stadilaisena olin kasvanut diskopallojen säikeessä enkä ollut koskaan käynyt tanssilavalla. Mieheni Vesa vei minut ensimmäistä kertaa tutustumaan Savion tanssilavaan ja siitä ajauduin lavatanssin harrastajaksi. Alkeis-, keski- ja jatkotason kursseilla on tullut käytyä siitä alkaen Tanssin Taikaa ry:n kursseilla niin Riitan ja Laren, kuin Arjan vetäminä. Ensin naisena ja vuosien vieriessä myös viejän roolissa.

Tanssin Taikaa ryn tanssikurssilla tanssimassa kun Arja Könönen opettajana

Tanssiessa on vain yksi pomo ja se on viejä, jonka liikkeitä pitää kuunnella ja edetä hänen määrittelemään suuntaan ja tahtiin. Lenkkeillessä ajatukseni helposti pyörivät päivän työasioissa, näin ei lavatanssi harjoituksissa tapahdu, vaan siellä on ihan pakko keskittyä miehen vientiin ja musiikkiin. Olen myös huomannut, että silloin kun olen viejänä liikkeen kääntäminen normaalia (naisen) suuntaa päinvastaiseksi se tuo aivoja rentouttavan ”flown”. Kuulostaa varmaan kummalliselta. Aivotutkijat varmasti vahvistavat tämän. Kun parin tunnin harjoituksissa saa kuunnella hyvää musiikkia myös se luo hyvää mieltä ja iloa.

Toivottavasti pian taas pääsemme kaikki tanssimaan!

WHO. 2019. What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Health Evidence Network synthesis report 67

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/329834/9789289054553-eng.pdf